Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Μνήμες

Τα "Σεπτεμβριανά" βγαίνουν ξανά στην επικαιρότητα και μάλιστα από τον τουρκικό τύπο που πρόσκειται φιλικά στην κυβέρνηση. Οι καταστροφές των νεκροταφείων της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη ήταν έργο σχεδιασμένο από το Στρατό στο πλαίσιο της επιχείρησης "Κλωβός", γράφουν αυτές τις μέρες τουρκικές εφημερίδες.

Το σχέδιο "Κλωβός" που διερευνάται από την Εισαγγελία της Κωνσταντινουπόλεως, είχε σχεδιαστεί από αξιωματικούς του Ναυτικού και είχε στόχο, όπως αναφέρεται στα ίδια δημοσιεύματα, να προκληθούν ένταση και αποσταθεροποίηση στην τουρκική κοινωνία μέσα από επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων.

Ειδικό μέρος του σχεδίου αφορούσε τις επιθέσεις εναντίον των μη μουσουλμανικών νεκροταφείων, λένε σήμερα πηγές από τη σχετική ανάκριση που διενεργείται.

Η πρώτη επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στο ορθόδοξο νεκροταφείο του Βαλουκλή.

Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου είχαν καταστραφεί περισσότεροι από 90 τάφοι!

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 65 νεκροταφεία που ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, την αρμενική και την εβραϊκή.

Τα νεκροταφεία βρίσκονται στις περιοχές της Χαλκηδόνας, Μπεσίκτας, στο Σκούταρι, στα Πριγκηπόνησα, στο Σαρίγερ, στο Σισλί, στο Πέρα, στο Ζεϊτίνμπουρνου, στο Μακροχώρι και στο Φατίχ.

Ο τουρκικός Τύπος υπενθυμίζει σήμερα ότι τα συνωμοτικά σχέδια, που είχε επεξεργαστεί τότε ο στρατός , είχαν οδηγήσει στα "Σεπτεμβριανά" το 1955.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

λοιπόν ....